Program Polských dnů v Ostravě 2017

21.–29. 10.

Krásy Dolního Slezska
výstava
Masarykovo náměstí
zdarma

Dolní Slezsko není jen název, který navíc mnoho z nás ani nezná. Je to především krásná krajina, tradice, zachovalé památky a prostředí historicky spjaté s Moravskoslezským krajem.

Neděle 22. 10.

15:00
Komentovaná prohlídka polskou Ostravou
autobusová prohlídka
různá místa Ostravy
80 Kč/zlevněné 50 Kč

Vydejte se s námi speciálním autobusem Dopravního podniku Ostrava po místech spojených se životem polské menšiny v předválečné Ostravě. Trasa projížďky povede centrem města i okrajovými čtvrtěmi. Prohlídkou vás provede Jiří Šimon. Sraz účastníků na trolejbusové zastávce Nová radnice ve směru do centra.

Pondělí 23. 10.

16:00
Vernisáž výstavy Krásy Dolního Slezska a slavnostní zahájení Polských dnů v Ostravě
vernisáž
Masarykovo náměstí
17:00
Současná EU očima Čechů a Poláků
beseda
Centrum PANT

Kam „pluje“ střední Evropa? Beseda s českými a polskými politology Josefem Mlejnkem ml., Marcinem Kędzierským a Stanisławem Górkou.

20:00
Dagadana
hudební koncert
Klub Dock
100 Kč

Polsko-ukrajinská kapela Dagadana založená v roce 2008 hraje hudbu kombinující jazz a elektroniku s polskými a ukrajinskými folklórními prvky. Nenechte si ujít tento jedinečný zážitek okořeněný společnou slovanskou tradicí. Přijďte s námi v Docku neformálně oslavit a zahájit Polské dny!

Úterý 24. 10.

19:00
Poslední rodina
projekce životopisného filmu s besedou
Kino Cineport
100 Kč

Vynikající Andrzej Seweryn, Dawid Ogrodnik a Aleksandra Konieczna v epickém, ale zároveň intimním a každodenním portrétu jedné rodiny v Polsku na ploše 30 let.

18:00
K. H. Borovský: Král Lávra /Stolik polski/
divadlo a prezentace
Klub Atlantik
zdarma

Divadelní představení studentů Gymnázia J. Słowackého ve Vratislavi /v češtině/. Představení doplní prezentace atrakcí hlavního města Dolního Slezska v podání Natálie Raclavské. Partnerem večera je projekt Stolik polski.

Středa 25. 10.

18:00
Adam Mazur: Magazyn SZUM
prezentace
PLATO Ostrava
30 Kč

Prezentace předního polského teoretika a kritika umění Adama Mazura o jeho redaktorské práci v jednom z nejvýznamnějších polských magazínů o současném umění SZUM.

18:00
Kavkaz očima Wojciecha Góreckého
beseda
Centrum PANT
dobrovolné vstupné

Beseda s autorem a jeho překladatelkou Bárou Gregorovou nad českým vydáním reportážní knihy Přípitek předkům.

Čtvrtek 26. 10.

18:00
Problematický hrdina Józef Piłsudski
beseda
Centrum PANT
dobrovolné vstupné

Česko-polská beseda k 160. výročí narození zakladatele nezávislého polského státu s historiky Jiřím Friedlem a Maciejem Zakrzewským.

19:00
Noemiracles
hudební koncert
Klub Parník
dobrovolné vstupné

Koncert mladé česko-polské pop kapely pocházející z Třince, v jejímž čele stojí frontmanka Noemi Macura. Hudební i jazykovou pestrost zaručují rozmanité nálady v písních a texty v polštině, češtině a angličtině.

Pátek 27. 10.

19:00
Bratříček Karel
projekce dokumentárního filmu
Kino Cineport
110 Kč

Nový pohled na legendárního písničkáře, který se stal symbolem Pražského jara, přináší ve svém portrétu polská režisérka Krystyna Krauze.

16:00
Polská zpívaná poezie
přednáška, beseda pro veřejnost
Ostravská univerzita (Budova E/učebna 108)
zdarma

Co je to „zpívaná poezie“? Jak se vyvíjela od dob komunismu do současnosti? A jaký význam má dnes? Na tyto i další otázky odpoví beseda s Mgr. Michałem Przywarou, PhD. z Katedry slavistiky Ostravské univerzity.

Sobota 28. 10.

19:00
Volyň
projekce filmového dramatu s besedou
Kino Cineport
110 Kč

Wojciech Smarzowski vypráví o vraždění polských civilistů ukrajinskými nacionalisty v letech 1943–1944. Děj sledujeme očima mladé Polky Zoši, která se dostává do těžké životní situace, v níž bojuje s povinností vůči rodičům a zakázanou láskou. Má její cit šanci přežít na Volyni v době rostoucí sousedské nenávisti, kdy se původ člověka stává otázkou života a smrti?

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace