Program Polských dnů v Ostravě 2018

Sobota 27.10.

14:00
Ostrava slaví 100 let republiky
Slavnostní zahájení
Masarykovo náměstí
Zdarma

Vyvrcholení celoročních jubilejních aktivit přinese akce Ostrava slaví 100 let republiky, kterou město připravuje na sobotu a neděli 27. a 28. října. Oslavy budou probíhat na Masarykově náměstí a Slezskoostravském hradě a nabídnou jak dostatek příležitostí k zamyšlení a vzpomínkám, tak i spoustu hezké, historicky laděné zábavy pro celou rodinu.

Sobotní program zahájí velkolepý prvorepublikový průvod po Sokolské třídě (od 15hod.) a ukončí velký ohňostroj na hradě (21 hod.). Mezi hlavní atrakce budou patřit historické automobily, historická hasičská technika, prvorepublikové nemocnice, škola, pošta, banka, kavárna, vojenské ležení, biograf s němými groteskami, výstava věnovaná populárnímu seriálu ČT Četnické humoresky či virtuální prohlídka míst, kde pracoval a žil T. G. Masaryk.

Součástí oslav bude také oficiální zahájení druhého ročníku obnovených Polských dnů v Ostravě na Masarykově náměstí pro veřejnost.

Pro organizátory a partnery Polských dnů je pak připraveno uzavřené (ne)formální I-Region Forum, které se uskuteční na Slezskoostravském hradě. Cílem tohoto integrační setkání je navázat úzké kontakty pro další vzájemnou spolupráci pro budoucí rozvoj Polských dní v Ostravě a dát tak v následujících ročnících příležitost vytvořit pestřejší a širší přehlídku polské kultury v Ostravě. Zároveň oslovit a pozvat do Ostravy i zájemce mezi polským příhraničním obyvatelstvem, kteří nejen mohou shlédnout přehlídku programu Polských dnů, ale pomohou otevřít brány Ostravy s jejich kulturními stánky širšímu povědomí na polské straně. Pozvání přijaly významné osoby z polského příhraničí z oblasti kultury, umění, historie, a dále představitelé institucí působících v daných oblastech jak na polské, tak české straně.

Neděle 28.10.

9:30
Ostrava slaví 100 let republiky - mše svatá
Mše svatá
Katedrála Božského spasitele
Zdarma

Nedělní program ostravských oslav 100 let republiky nabídne mši svatou v katedrále Božského Spasitele od 9.30. Poté proběhne vzpomínkový akt na Masarykově náměstí od 11 hod.

14:30
Polské stopy v ostravské historii
Komentovaná prohlídka
Most Miloše Sýkory
Zdarma

Komentovaná vycházka přiblíží místa a příběhy spojené s životem polské menšiny na Ostravsku v období bouřlivého rozmachu ostravského průmyslu, ale také v dobách nejstarší historie města.

Prohlídkou provede Tomáš Majliš.
Podrobnosti o prohlídce: Polské stopy v ostravské historii

19:00
SBB a Jazz Q
Koncert
Český rozhlas Ostrava
Zdarma

Koncert legendárních jazzových skupin k 100. výročí vzniku Československa a Polska. Koncert má ukázat, že obě země úzce spolupracují a hudba je důležitou součástí této spolupráce. Kultovní skupiny SBB a Jazz Q mají mnoho fanoušků po obou stranách hranice, spojení českého a polského tělesa tak poukáže na pozitivní aspekty společné historie obou zemí.

Koncert bude živě přenášen Českým rozhlasem Ostrava, na internetových stránkách Českého rozhlasu Ostrava pak bude dostupný živý audio-vizuální přenos.

Koncert pořádá: Septyma Performing Arts
Podrobnosti o koncertě: SBB a Jazz Q

Pondělí 29.10.

19:00
Česko-polské ovzduší, aneb dýcháme sPOLeCZné
Beseda
Centrum PANT
Zdarma

Jak je to s kvalitou česko-polského ovzduší? Zlepšuje se nebo zhoršuje? A kdo za to může? Co je prioritou státních správ obou zemí v průběhu posledních let? A jak to vnímají a prezentují média? Debata nejen o našich pocitech a přáních, ale i o číslech, trendech, aktuálním vývoji a výsledcích průzkumu mezi obyvateli. Debatují Jiří Bílek - Institut environmentálních technologií VŠB-TUO, Nikola Carić - Čisté nebe a další.

Akci pořádá VŠB - technická univerzita, Centrum PANT.
Podrobnosti o akci: Česko-polské ovzduší

19:30
Spojené státy lásky/Zjednoczone stany miłości
Film
Minikino
100 Kč

Polsko-Švédská koprodukce, 2016, 104 min; Režie: Tomasz Wasilewski

Začátek 90. let přinesl do Polska řadu změn. Byla tu euforie ze svobody, ale také nejistota ohledně budoucnosti. Čtyři zdánlivě šťastné ženy různého věku se rozhodují, že je čas změnit své životy, bojovat za štěstí a splnit si své touhy. Film získal Stříbrného medvěda za nejlepší scénář na Berlinale 2016.

Film připravil: Polský Institut a Minikino Ostrava.
Podrobnosti filmovém promítání: Spojené státy lásky

Úterý 30.10.

14:00
Nezávislé
Vernisáž výstavy
FF OU ul. Reální 5, Moravská Ostrava
Zdarma

Polské ženy psaly dějiny a také díky nim je dnes Polsko nezávislé – stejně jako byly a jsou ony. Výstava připomíná Rok ženských práv, který polský parlament vyhlásil u příležitosti stoletého výročí přiznání volebních práv ženám v roce 1918, v okamžiku obnovení samostatného polského státu. Výstava bude ke shlédnutí do 11.11.

Vernisáž a výstavu pořádá Polonistika FF OU a Polský institut v Praze.
Podrobnosti o vernisáži a výstavě: Výstava: Nezávislé

17:00
Jakub Byrczek - Fotografie dírkovou metodou
Výstava - vernisáž
Komorní scéna Aréna
Zdarma

Vernisáž výstavy Jakuba Byrczeka, polského fotografa a kurátora, zakladatele významné polské fotografické galerie Pusta v Katovicích, kde také žije a pracuje. V roce 2012 byl oceněn cenou Svazu polských umělců. Zabývá se ušlechtilými tisky ve fotografii a fotografiemi pořizovanými dírkovou komorou.

Výstavu pořádá divadlo Komorní scéna Aréna.
Podrobnosti o výstavě: Jakub Byrczek - Fotografie dírkovou metodou

17:00
1918 - Vznik střední Evropy
Beseda
Centrum PANT
Zdarma

Beseda českých a polských historiků o zlomových bodech v dějinách našeho regionu v 20.století. Hosté: Jiří Friedl z Historického ústavu AV ČR, Dariusz Dąbrowski z Intitutu národní paměti (Instytut pamięci narodowej).
Moderovat bude Maciej Ruczaj, ředitel Polského institutu v Praze.

Besedu pořádá Centrum PANT.
Podrobnosti o besedě:1918 - Vznik střední Evropy

19:30
Nejlepší/Najlepszy
Film
Minikino
100 Kč

Životopisné drama, Polsko, 2017, 110 min, Režie: Łukasz Palkowski

Hlavním hrdinou filmu je sportovec, který nadchnul celý svět, ale v domovském Polsku je dodnes prakticky neznámou osobou. Fascinující příběh plný úpadků, návratů a nezvyklé síly je inspirován životem Jerzyho Górského, muže, který dokončil tzv. „běh smrti“ a ustanovil světový rekord v triatlonových mistrovstvích světa.

Film připravil: Polský Institut a Minikino Ostrava.
Podrobnosti filmovém promítání: Nejlepší

Středa 31.10.

18:00
Agnieszka Wiśniewska: Kultura ve světle politických změn
Přednáška
PLATO Ostrava (budova bývalého Bauhausu)
30

Agnieszka Wiśniewska je šéfredaktorkou webu KrytykaPolityczna.pl. V letech 2009 až 2015 koordinovala činnost klubů Krytyky Polityczné. Je absolventkou polonistiky na varšavské Univerzitě kardinála Stefana Wyszyńského a sociologie na Varšavské univerzitě. Postgraduální studium absolvovala na varšavském Instytut Badań Literackich PAN. Mimo jiné napsala biografii Henryky Krzywonos Velká solidarita, malá solidarita. Ve vydavatelství Krytyky Polityczné se redakčně podílela na vydání knih o filmu. Přednáška této polské novinářky bude o tom, zda se kultura má, či nemá zabývat aktuální politickou situací.

Přednášku pořádá galerie PLATO.
Podrobnosti o přednášce: Agnieszka Wiśniewska.

Čtvrtek 1. 11.

18:00
Janáčkova filharmonie Ostrava: E1: Rande s hornou, pianem a houslemi
hudební koncert
Dům kultury města Ostravy – společenský sál
Od 120 Kč

První koncert s mladými interprety přináší trojici kontrastních sólových koncertů: hornový od věčně veselého Mozarta, klavírní od stále neklidného Kalabise a houslový od bytostného romantika Karłowicze.

Program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert pro lesní roh a orchestr č. 2 Es dur K 417
Viktor Kalabis: Koncert pro klavír a orchestr č. 1 op. 12
Mieczysław Karłowicz: Koncert pro housle a orchestr A dur op. 8

Koncert pořádá Janáčkova filharmonie Ostrava.
Podrobnosti o inscenaci: Richard Strauss: Don Juan, symfonická báseň op. 20 TrV 156

Pátek 2.11.

14:00
Architektura Nové Hutě v Krakově: plány a skutečnost
Přednáška
FF OU (katedra slavistiky) ul. Reální 5, Moravská Ostrava
Zdarma

Přednáška Jiřího Muryce posluchače uvede do historie a současnosti krakovské čtvrti Nowa Huta (č. Nová Huť), jejíž budování bylo započato v roce 1949 a jejíž charakter, architektura a urbanistický ráz má mnoho společného s ostravskou Porubou či Havířovem.

Přednášku pořádá Polonistika FF OU.
Podrobnosti o přednášce: Architektura Nové Hutě v Krakově: plány a skutečnost

16:00
Forma a obsah v díle Witolda Gombrowicze
Přednáška
FF OU ul. Reální 5, Moravská Ostrava
Zdarma

Přednáška Michala Przywary přiblíží posluchačům vybraná díla světoznámého polského spisovatele Witolda Gombrowicze se zaměřením na motivy "formy", kterou považoval autor za nejvýznamnější společenskou a komunikační konvenci.

Přednášku pořádá Polonistika FF OU.
Podrobnosti o přednášce: Forma a obsah v díle Witolda Gombrowicze

Sobota 3.11.

6:00
Slezsko a české stopy ve Vratislavi
Poznávací zájezd
Elektra
350 Kč

Celodenní poznávací exkurze napříč Slezskem a Vratislaví. Historické hlavní město Slezska nabízí nepřeberné množství památek připomínajících společné dějiny Čechů, Němců a Poláků, kteří se potkávali právě ve městě nad Odrou. Vratislav – Breslau – Wroclaw město mnoha názvů a příběhů se právem chlubí bohatou historií i progresivní současností. Nenechte si ujít komentovanou prohlídku Wroclawi a jedinečnou atmosféru města, kterému se právem přezdívalo „Květ Evropy“. Exkurzi povede Vladimír Šmehlík.

POZOR: Odjezd v 6.00 od Elektry, předpokládaný návrat 22.00

Program exkurze: podrobnější program naleznete v níže uvedeném odkazu.
5:45 - přistavení autobusu na nám. Dr. Edvarda Beneše /u hodin na zast. Elektra/
6:00 - odjezd směr Wroclaw
cca 10:00 - Hala Století (krátká zastávka na vratislavském výstavišti u unikátní Haly Století)
cca 10:30 - Tumský ostrov (začátek komentované prohlídky nejstarší části města), Pískový ostrov s přístavištěm a chrámem Panny Marie na Písku, plastika NAVA, přejezd přes Odru do Starého Města. Ve Vratislavi budete mít cca 4 hodiny volného času abyste si mohli individuálně užít prohlídky muzeí a galerií, případně si zajít na oběd a nákupy.
17:00 - předpokládaný odjezd směr Ostrava.

Cena: 350 Kč / osobu (v ceně cesta, vstupy atd.)
Upozorňujeme, že v ceně exkurze není pojištění, proto doporučujeme se na cestu do zahraničí připojistit.

Podrobnosti o exkurzi: Poznávací zájezd
Předprodej na pobočkách Ostravského informačního servisu a v Kavárně PANT.

17:00
Koncert: Piotr Rejda s kapelou
Koncert
Klub Atlantik
Zdarma

Koncert vratislavského písničkáře Piotra Rejdy s kapelou, který uvede svou vlastní tvorbu s texty o vzájemném porozumění i neporozumění a široce chápaných vztazích mezi lidmi. Srdečně zveme na podvečer se současnou polskou hudbou.

Přednášku pořádá Stolik Polski.
Podrobnosti o koncertě: Koncert: Piotr Rejda s kapelou

Neděle 4.11.

10:00
Polské stopy v ostravské historii
Komentovaná prohlídka
Most Miloše Sýkory
Zdarma

Komentovaná vycházka přiblíží místa a příběhy spojené s životem polské menšiny na Ostravsku v období bouřlivého rozmachu ostravského průmyslu, ale také v dobách nejstarší historie města.

Prohlídkou provede Tomáš Majliš.
Podrobnosti o prohlídce: Polské stopy v ostravské historii

Pondělí 5.11.

19:30
Tvář/Twarz
Film
Minikino

Polské drama, 2018, 91 min, Režie: Małgorzata Szumowska

Hlavní hrdina Tváře – maloměstský podivín a excentrik Jacek – miluje heavy metal, svoji holku, malé auto a svého psa. Pracuje na staveništi, kde má vyrůst nejvyšší socha Ježíše na světě. Když jej nečekaně zmrzačí tragická nehoda, obrátí se k němu oči celé země – Jacek se totiž stane prvním občanem Polska, který podstoupí transplantaci obličeje. Tvář je odpoutaná, nekonvenční bajka o vnitřní síle a kráse, která virtuózně kloubí realismus, fantazijní prvky a černý humor.

Film připravil: Polský Institut a Minikino Ostrava.
Podrobnosti filmovém promítání: Tvář

Úterý 6.11.

11:00
I. Česko-polské literárněvědné setkání: Z naší výzkumné práce
Literárně-vědecké setkání
FF OU ul. Reální 5, Moravská Ostrava
Zdarma

Setkání polských a českých literárních vědců (I Kolokwium czesko-polskie: Z naszych warsztatów badawczych) bude věnováno prezentaci odborných příspěvků a publikačních novinek katedry historie středověké a renesanční literatury Slezské univerzity v Katovicích a katedry slavistiky FF OU.

Přednášku pořádá Polonistika FF OU.
Podrobnosti o přednášce: I. Česko-polské literárněvědné setkání: Z naší výzkumné práce

19:00
Decapitated, Hatesphere, Thy Disease
Koncert
Barrák music club
Od 350 Kč

Deathmetalová kapela Decapitated, která loni překvapila svým groove death metalovým albem Anticult, si na své podzimní tourné přizvala slušnou metalovou podporu HateSphere a Thy Disease.

DECAPITATED (PL) - technical death metal
HATESPHERE (DEN) - thrash death metal
THY DISEASE (PL) - industrial groove metal

Koncert pořádá Barrák music club.
Podrobnosti o koncertě: fb událost

19:00
Esejista a překladatel Marek Bieńczyk pobeseduje o Kunderovi, vínu i umění
Autorské čtení, beseda
Dům umění v Ostravě
Zdarma

Srdečně zveme na autorské čtení a besedu s polským esejistou, spisovatelem a překladatelem Kunderova díla z francouzštiny do polštiny Markem Bieńczykem. Akce je pořádána v rámci pravidelného cyklu Literární čtvrtky. Povídat se bude mj. nejen o Milanu Kunderovi, ale také o současném polském výtvarném umění (Anna Szpryngerová), o víně, o kterém autor napsal řadu fejetonů. Besedou provází překladatel a básník Michael Alexa, tlumočit bude Jiří Muryc.

Akci pořádá Kabinet architektury, Galerie výtvarného umění v Ostravě a Protimluv.
Podrobnosti o akci: web protimluv

Středa 7.11.

17:00
Sławomir Mrożek: Rozbitkowie
Divadelní představení
Klub Atlantik
Dobrovolné

Hru Sławomira Mrożka "Rozbitkowie" (Na pełnym morzu / Trosečníci) uvede pražské Divadlo Klub PL - Teatr Klub PL. Tato absurdní groteska pojednávají o manipulaci, indoktrinaci a deformaci mezilidských vztahů.

Režie: Józef Zbigniew Czernecki
Účinkují: Kazimierz Towarnicki, Michał Chrząstowski, Andrzej Magala, Anna Kaczmarska, Elżbieta Grosse
Představení je uváděno v polském jazyce.

Divadelní hru pořádá Stolik Polski.
Podrobnosti o hře: Sławomir Mrożek: Rozbitkowie

20:00
Koncert polské kapely Kirszenbaum
Koncert
Klub Dock
150

Polské elektronicko-folkové duo Kirszenbaum. Vás uchvátí nejen temnými post-folkovými skladbami, ale také strhujícími vizualizacemi. Celkově půjde o hodně působivý netradiční koncert. Čepovat budeme vybrané polské pivo.

Koncert pořádá: Polský Institut a klub Dock
Podrobnosti o inscenaci: Koncert polské kapely Kirszenbaum.

Čtvrtek 8. 11.

17:00
Polsko, jak ho neznáte
Beseda
Knihovna města Ostrava, J. Trnky 10, Ostrava - Mariánské Hory
Zdarma

Srdečně Vás zveme na cestovatelskou besedu s ochutnávkou. Nakolik se vyznáte v Polsku? Co je jeho hlavním lákadlem a jaké skvosty naopak zůstávají stranou pozornosti? Nechejte se překvapit a objevujte s námi. Besedou provází Jiří Šimon. Akce se koná ku příležitosti Polských dní v Ostravě a v rámci Evropského roku kulturního dědictví.

Besedu pořádá: Eurocentrum Ostrava, Europe Direct Ostrava, KMO Fifejdy.
Podrobnosti o besedě: fb událost

18:30
Naše třída - premiéra
Inscenace
Divadlo Antonína Dvořáka
Od 320 Kč

Premiéra inscenace Tadeusze Słobodzianeka, který je současným polským autorem, jehož texty jste v Ostravě mohli vidět již před řadou let (Prorok Ilja a Merlin – jiný příběh). Jeho nejhranější hrou mimo Polsko je Naše třída. Kontroverzní drama z roku 2008 čerpá ze skutečné události známé jako „masakr v Jedwabném”, která se odehrála začátkem léta 1941 v malém městečku na severovýchodě Polska. Tamní obyvatelé vyvraždili stovky svých židovských sousedů... Słobodziankova hra na osudech deseti spolužáků – Poláků i Židů – od 30. let 20. století až do začátku století jedenadvacátého zachycuje podstatu (ne)lidskosti zakořeněné v nás všech.

Hru pořádá Národní divadlo Moravskoslezské.
Podrobnosti o inscenaci: Tadeusz Słobodzianek: Naše třída

Pátek 9.11.

14:00
České Těšínsko – kousek Polska v České republice?
Přednáška
FF OU ul. Reální 5, Moravská Ostrava
Zdarma

Irena Bogoczová představí v základních rysech jazykovou (a etnickou) situaci v nevelkém příhraničním regionu, který se táhne podél česko-polské státní hranice. Vysvětlí její příčiny a poukáže na nejčastější stereotypy v myšlení lidí, kteří zde žijí, nebo typické reakce osob, které se s tímto fenoménem potkaly poprvé.

Přednášku pořádá Polonistika FF OU.
Podrobnosti o přednášce: České Těšínsko – kousek Polska v České republice?

19:00
Podwórkowi Chuligani, Haymaker, Skampararas, Proti směru
Koncert
Barrák music club
od 250 Kč

Legenda polského ska punku Podwórkowi Chuligani dorazí na Barrák s elitním doprovodem v podobě Haymaker, Skampararas a Proti směru. Česko-polská ska punková družba je tady!!

PODWÓRKOWI CHULIGANI Polsko
HAYMAKER ČR - Praha
SKAMPARARAS Polsko
PROTI SMĚRU ČR - Opava

Koncert pořádá Barrák music club.
Podrobnosti o koncertě: Podwórkowi Chuligani, Haymaker, Skampararas, Proti směru

19:00
Degustační večer polské kuchyně, šéfkuchař Remigiusz Raczka ZRUŠENO!
Degustační večer
Boule za ušima
1700 Kč

Večer plný skvělých jídel pro Vás v Bistru Boule za ušima připraví opravdová gastronomická špička! Remigiusz Rączka, známý a oblíbený slezský kuchař a restauratér. Již řadu let kultivuje slezskou kulinářskou tradici a slezský dialekt.

Připravil pro Vás toto menu:
Studený předkrm: Paštika z divokého prasete s brusinkami
Teplý předkrm: Ruské pirohy s cibulkou
Polévka: Slezský žurek s bílou klobáskou, křenem a vejcem
Hlavní chod: Roláda z jelena v houbové omáčce, slezské knedlíky (klusky), modré zelí se švestkou na víně
Dezert formou live vaření - show šéfkuchaře!

Ke každému chodu deci výběrového vína.

Cena 1.700 Kč - v ceně je výše uvedené menu a deci výběrového vína ke každému chodu.
Zakoupit můžete v Kavárně PANT. Počet míst je omezen!

Remigiusz Rączka - známý a oblíbený slezský kuchař a restauratér. Již řadu let kultivuje slezskou kulinářskou tradici a slezský dialekt. Díky němu se vrátila do kuchyň ze slezského regionu vaření tzv. „po śląsku“ (po Slezsku). Mnozí říkají, že přispěl k vzkříšení slezské kuchyně. Možnost obdivovat jeho kuchařské umění můžeme v programech TVP3 v Katovicích v rámci pořadů "Rączka gotuje" a "Ochutnej v Sienkiewiczi“, případně v některých z ranních programů na TVP 2.
Jeho kulinářské programy jsou ke shlédnutí v internetové televizi TVP 3 a na webových stránkách youtube.

Degustační večer pro Vás připravili: Remigiusz Rączka, Bistro Boule za ušima
Podrobnosti o degustačním večeru: Degustační večer polské kuchyně

Sobota 10.11.

18:30
Naše třída - 1.repríza
Inscenace
Divadlo Antonína Dvořáka
Od 300 Kč

1.repríza inscenace Tadeusze Słobodzianeka, který je současným polským autorem, jehož texty jste v Ostravě mohli vidět již před řadou let (Prorok Ilja a Merlin – jiný příběh). Jeho nejhranější hrou mimo Polsko je Naše třída. Kontroverzní drama z roku 2008 čerpá ze skutečné události známé jako „masakr v Jedwabném”, která se odehrála začátkem léta 1941 v malém městečku na severovýchodě Polska. Tamní obyvatelé vyvraždili stovky svých židovských sousedů... Słobodziankova hra na osudech deseti spolužáků – Poláků i Židů – od 30. let 20. století až do začátku století jedenadvacátého zachycuje podstatu (ne)lidskosti zakořeněné v nás všech.

Hru pořádá Národní divadlo Moravskoslezské.
Podrobnosti o inscenaci: Tadeusz Słobodzianek: Naše třída

Neděle 11.11.

10:30
Mše svatá
Mše svatá
Kostele Neposkvrněného početí Panny Marie nám. Svatopluka Čecha 5
Zdarma

Také Polsko slaví 100 let od obnovení své nezávislosti, konkrétně 11.listopadu. V rámci oslav tohoto významného aktu se můžete zúčastnit mše svaté, kterou povede představený řádu Paulínů sídlících na faře kostela Neposkvrněného početí Panny Marie v Ostravě -Přívoze.

28.10. - 11.11.

Polské drinky
Bar U Gustava

Speciální nabídku drinků pro Vás připravil bar U Gustava , sídlící na Tyršově ul. v centru města.

Polské pivo
Pivní speciál

Vynikající pivo pivovaru Browar Zamkowy Cieszyn najdete na čepu na vybraných místech (Dock, Music club Barrák, Plato, Kavárna PANT).

Polské speciality
Mléčný bar Naproti

Speciální nabídku dobrot polské kuchyně Vám po dobu akce nabídnou v Mléčném baru Naproti, sociálním podniku sídlícím na ul. Kostelní v centru Ostravy.

Podrobnosti o nabídce: Pierogi v mléčném baru

Výstava: Spolu v bublinách
Výstava
Centrum PANT

Češi a Poláci v posledním století mnohokrát sdíleli společný osud: obnovení státnosti, dvě totality, budování moderní demokracie. Známe se ale navzájem? U příležitosti stého výročí samostatnosti Československa a Polska proto vyhlásil Polský institut v Praze spolu s Českým centrem ve Varšavě a dalšími partnery česko-polskou komiksovou soutěž, jíž se zúčastnilo přes šedesát autorů. Inspirací se jim stali hrdinky a hrdinové z obou stran hranice: Věra Čáslavská, Milada Horáková, Irena Sendlerová, Anna Walentynowicz, Jan Palach, Witold Pilecki nebo Ryszard Siwiec. Oceněné komiksy, které Češi kreslili o Polácích a Poláci o Češích, představuje putovní výstava pod názvem Spolu v bublinách. Shlédnout ji můžete mezi 9.10. - 9.11. v Centru PANT.

Výstava Češi a Poláci 1968-2018
Výstava
Masarykovo náměstí
Zdarma

Výstavu připravil historik Petr Blažek a představuje klíčové okamžiky česko-polských vztahů v uplynulých padesáti letech. Je rámována dvěma významnými událostmi: vpádem vojsk Varšavské smlouvy do Československa a letošními oslavami stého výročí obnovení samostatnosti.Výstavu Češi a Poláci 1968-2018 připravilo Centrum Pant ve spolupráci s Polským institutem v Praze a ke shlédnutí bude v období od 8.10. do 9.11.

Výstava: Nezávislé
FF OU ul. Reální 5, Moravská Ostrava

Výstava připomíná Rok ženských práv, který polský parlament vyhlásil u příležitosti stoletého výročí přiznání volebních práv ženám v roce 1918, v okamžiku obnovení samostatného polského státu.

Výstava: Jakub Byrczek - Fotografie dírkovou metodou
Komorní scéna Aréna

Výstava Jakuba Byrczeka, polského fotografa a kurátora, zakladatele významné polské fotografické galerie Pusta v Katovicích, kde také žije a pracuje. Zabývá se ušlechtilými tisky ve fotografii a fotografiemi pořizovanými dírkovou komorou.

Výstava: Polská divadelní avantgarda meziválečného období
Výstava
Divadlo Antonína Dvořáka

15 panelů s popisky v češtině a polštině, fotografie a archivní materiály zejména ze sbírek Divadelního ústavu ve Varšavě a polské Národní knihovny, to vše můžete shlédnout mezi 30.10. - 11.11. v prostorách divadla Antonína Dvořáka. Zahrnuje témata od Stanisława Wyspiańského po Stanisława Ignacyho Witkiewicze (Witkacy).
Autoři výstavy: Janusz Legoń, Dariusz Kosiński

Výstavy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace