Program Polských dnů v Ostravě 2019

Úterý 29.10.

14:00
Vernisáž výstavy: Lublinská unie
Vernisáž
Chodba katedry slavistiky, FF OU, Reální 5
zdarma

Vernisáž výstavy připomínající 450leté výročí podpisu smlouvy, která spojila Polskou korunu a Litevské velkoknížectví. Lublinská unie bývá dnešními vědci a historiky vnímána jako počátek vzniku středo-východní Evropy jako svébytného kulturního celku.

Středa 30.10.

18:00
Ku-klux-klan očima polské reportérky
Beseda
Centrum Pant
zdarma

Jedna z nejmytizovanějších a nejobávanějších organizací očima polské reportérky Katarzyny Surmiak-Domańské. Polská reportérka a novinářka, autorka čtyř ceněných reportérských knih. Poslední z nich, Ku-klux-klan. Tady bydlí láska (Absynt 2017, překlad Jarmila Horáková), rozkrývá vznik i současnou strukturu KKK, ale také hluboké kořeny otrokářství a rasové segregace. Rozumíme Spojeným státům, které pro Středoevropany desítky let představovaly ráj na zemi? Čeká na Vás zajímavá diskuze o dnešní americké společnosti a o tom, co ji rozděluje a spojuje.

Facebooková událost.

19:30
Vesnice plavajících krav / Wieś pływających krów
Film
Minikino Kavárna
80 Kč

Komedie / Dokumentární, 78 min, Režie: Katarzyna Trzaska.

Trojice třicátníků z Berlína se rozhodla vyměnit svoji ranní jógu za pasení krav a štípání dřeva v malé vesničce na východě Polska. Od místního farmáře si muži pronajali dřevěnou chatičku a začali se zde zabydlovat. Postupem času zjišťují, že souznění s přírodou znamená pro starousedlíky něco jiného než snaha omezit používání plastů či přestat jíst maso. Vzájemná interakce je ztížena nejen názorovou, ale i jazykovou bariérou, a snahy o komunikaci tak mnohdy ústí v klopotné a úsměvné debaty o alternativním životním stylu, duchovnu, vegetariánství a vztahu k přírodě.

Vstupenky k zakoupení zde.

Polské filmy Trenérova dcera a Vesnice plavajících krav v rámci Polských dnů v Ostravě uvádíme ve spolupráci s Festivalem polských filmů Wisła.

20:30
DYI po polsku – The Pau a Bajzel
koncert
Club Dock
zdarma

V rámci „Polských dní“ si můžete užít večer s „kapelami“, které pojí to, že jsou to jednočlenné projekty vytvořené „na koleně“ – prostě DYI. The Pau je kytaristka, která si svou kapelu vozí v mobilu. Podobně si vystačí energický chlapík Bajzel. Můžete čekat divokou a zároveň zábavnou jízdu.

The Pau, neboli Paulina, má svojí kapelu v telefonu a krom něj si bohatě vystačí jen s kytarou a mikrofonem. Riot grrrl DIY punk 21. století. Občas víc křik než zpěv, rozskřípaná kytara à la Sonic Youth, místy až tanečně našláplé podklady, texty co se ničím nemažou. "Ku" je nesmírně chytlavá a přesvědčivá deska, která vás dostane. Jak pravil interweb: "Jeden z nejlepších debutů nezávislé scény posledních let. Možná nejlepší."

Bajzel [meaning: mess] is the purest definition of “one man show” and “one man band”. He is a band. He is a musical chameleon tap dancing on pedals, live-looping guitar, bass and beats into virtuosic alternative art-rock exhilaration.

Informace na události .

Čtvrtek 31.10.

18:00
Akce Nisko, první transporty Židů (1939)
Beseda
Centrum Pant
zdarma

Komponovaný večer k 80. výročí první deportace Židů v Evropě. Kamil Rodan, historik Slezského zemského muzea, přiblíží, jak tato unikátní deportace z Ostravy do Niska nad Sanem organizovaná A. Eichmannem, zasáhla osud Leo Rotha, jeho rodinu a životy dalších Ostravanů.

Facebooková událost.

Sobota 2.11.

10:00
Na slezské hranici
Poznávací zájezd
Těšínsko (odjezd a sraz účastníků vyjížďky před Slezkoostravským hradem)
190 Kč

Komentovaná vyjížďka do Těšína, která účastníkům představí příběhy stýkání a potýkání obyvatel slezského příhraničí v průběhu staletí. Během cesty do Těšína proběhne několik zastávek ve Slezské Ostravě, Orlové či Karviné, kde navštívíme také známý šikmý kostel sv. Petra z Alkantary. Během dalších zastávek se budeme věnovat tématům spojeným s minulostí zdejšího školství, kultury, dopravy a rozvoje průmyslu. V samotném Těšíně se uskuteční prohlídka české i polské části města a čas jistě najdeme také na krátký odpočinek v některé ze zdejších kaváren.

Provází Tomáš Majliš. Odjezd 10:00 od Slezskoostravského hradu. Délka zájezdu cca 6-7 hodin.

V ceně vstupného je zahrnuto: autobus, vstup, průvodci.

Facebooková událost zde.

Předprodej vstupenek: online nebo fyzicky v síti informačních center Ostravainfo a v Centru PANT.
Doprodej vstupenek v kavárně v Centru Pant.

Pondělí 4.11.

19:00
Slezsko jako klíč k poznání česko-polských vztahů
Beseda + představení knihy
Centrum Pant
zdarma

Pavel Trojan představí již svou třetí knihu z řady průvodců o Polsku. Po „Polsku“ a „Polském přímoří“ následuje „Polské Slezsko“. Turistický průvodce po regionu Slezska vychází v době, kdy je čeština u našeho severního souseda slyšet mnohem častěji než v předešlých desetiletích. Slezsko bylo po několik staletí v úzkém svazku s českými zeměmi. Na první pohled není jednoduché české stopy v lužických a slezských obcích najít, ale právě tímto fenoménem se průvodce zabývá. Podrobně popisuje památky a turistické zajímavosti z dob vlády polských, českých, rakouských či německých panovníků.

U příležitosti vydání historicky prvního turistického průvodce “Polské Slezsko" si jeho autor Pavel Trojan pozval také hosta, překladatele Pavla Peče, bydlícího jen pár kroků od česko-polské hranice. Mluvit se bude nejen o Slezsku, ale také o česko-polských vztazích a subjektivním pohledu na Polsko a jeho obyvatele. Během večera Vám poodkryjí ty největší zajímavosti o regionu, kterého je Ostrava neoddělitelnou součástí. Jistě se dozvíte zajímavosti o historii Slezska, získáte tipy na výlet nebo si jen tak popovídáte o současném Polsku. V České republice totiž není mnoho lidí, kteří by toho věděli o Polsku více.

Pavel Trojan (1979) - absolvent polonistiky a serbistiky na UK FF v Praze, překladatel a autor knih a průvodců s tématikou Polska a zemí bývalé Jugoslávie a povoláním hudební manažer. Žije na pražském Žižkově, jehož je od narození nekritickým milovníkem.

Pavel Peč (1977) - absolvent polonistiky a anglistiky na FF UP v Olomouci, tlumočník, překladatel a pedagog. Věnuje se zejména překladům pro divadlo a film. Milovník všeho polského, obzvláště tvorby Olgy Tokarczukové. Žije v Českém Těšíně.

Facebooková událost.

19:30
Trenérova dcera / Córka trenera
Film
Minikino Kavárna
80 Kč

Drama, 93 min, Režie: Łukasz Grzegorzek.

Již několik let trénuje otec svou sedmnáctiletou dceru v tenise, kdy znají jen cestu k tréninku, zápasu a naopak. Dcera je pro otce i trenéra Macieje vším a on pro ni jediným světem. Otec věří, že Wimbledon je na dosah, jen do chvíle, kdy se k nim připojí mladý, slibný tenista Igor. Sen o tom, že se dcera stane tenisovou mistryní, se hroutí, když dívka začne dělat vše, aby sportu unikla.

Vstupenky k zakoupení zde.

Polské filmy Trenérova dcera a Vesnice plavajících krav v rámci Polských dnů v Ostravě uvádíme ve spolupráci s Festivalem polských filmů Wisła.

Středa 6.11.

16:00
Martin Jiroušek: Polský horor, exkurz po stopách žánru aneb Tradice a kořeny filmové a literární fantastiky
Přednáška
Zasedací místnost FF OU, Reální 5
zdarma

Polský horor a jeho místo ve světovém kontextu. Hlavní představitelé – Marek Piestrak („polský Spielberg“), Roman Polański, Andrzej Żuławski, osobnosti překračující hranice. Počátky televizního hororu, němý film, polský horor předjímá světové trendy a určuje směr vývoje. Nejznámější postavy i jejich tvůrci, speciální efekty, horor jako filozofie života a existenční nutnost.

Přednáší Mgr. Martin Jiroušek, autor knihy Černý bod, historie hororu v českých zemích (2015, Protimluv), přispěvatel do časopisů a revue Protimluv, Ostravan.cz, Film a doba, Živel, Premiere, Host, UNI aj.

17:00
Kobiety niepodległości polskiej nad Olzą / Ženy polské nezávislosti nad Olzou
Přednáška
Klub Atlantik
zdarma

Přednáška Wiesławy Magiery o úloze žen v politice a ve veřejném životě v meziválečném období na Těšínsku. Přednášející je autorkou knižního cyklu s názvem "Cieszyński szlak kobiet“ (Těšínská stezka žen), ve kterém se zabývá nejen veřejnou činností žen, ale i jejich soukromým životem, rodinnými vztahy, zájmy apod. Přednáška bude v polském jazyce s tlumočením.

Akci si připravil Stolik Polski.

Čtvrtek 7.11.

17:00
Rafał Majzner: Twórczość pieśniowa Stanisława Moniuszki
koncert
Generální konzulát Polské republiky v Ostravě
zdarma

Koncert písní polského autora Stanislawa Moniuszka, tvůrce polské národní opery u příležitosti 200. výročí jeho narození.

Koncert si připravili Stolik Polski ve spolupráci s Generálním konzulátem Polské republiky v Ostravě.

19:00
Weronika Gogola o Polsku 90. let
Beseda a autorské čtení
Dům umění v Ostravě
zdarma

Beseda o Polsku 90. let a jeho proměně s polskou autorkou Weronikou Gogola, jíž letos vychází v českém překladu kniha Po troškách. Beseda proběhne v češtině/slovenštině.

Weronika Gogola vystudovala ukrajinistiku na Jagellonské univerzitě v Krakově. Za svůj debutový román Po troškách (Po trochu, 2017) byla nominována na Cenu Nike 2018, později za něj obdržela Cenu Conrada 2018. V současné době žije v Bratislavě. Kromě psaní se věnuje také překladům ze slovenštiny, přeložila do polštiny např. knihy Maroše Krajňaka a Jána Púčka
„Ty nejlepší historky ze života jsou vypravovány po malých kouscích, po troškách. Otevřeně a bez patosu (…).“ A přesně tak je vyprávěn příběh v debutovém románu mladé polské spisovatelky Weroniky Gogoly, který pod názvem Po troškách v Česku brzy vyjde. Je nejen o Polsku 90. let a proměně, jakou celá tehdejší společnost prodělala, ale předně o obyčejných lidech jako my.

Akce proběhne v rámci pravidelných Literárních čtvrtků pořádaných revue Protimluv. Akce bude součástí přehlídky Polské dny v Ostravě. Moderuje Petr Ligocký.

Pátek 8.11.

16:00
Michal Przywara: Gustaw Herling-Grudziński a jeho „jiný svět“
Přednáška
Zasedací místnost FF OU, Reální 5
zdarma

Přednáška přiblíží posluchačům vybranou literární tvorbu světoznámého polského spisovatele Gustawa Herlinga-Grudzińského se zaměřením na vzpomínkovou prózu „Jiný svět“. V letošním roce si připomínáme výročí 100 let narození Gustawa Herlinga-Grudzińského.

Sobota 9.11.

14:30
Polské stopy v ostravské historii
Komentovaná prohlídka města
Začátek/sraz - KMO u Sýkorova mostu
zdarma

Komentovaná vycházka přiblíží místa a příběhy spojené s životem polské menšiny na Ostravsku v období bouřlivého rozmachu ostravského průmyslu, ale také v dobách nejstarší historie města.

Provází oblíbený průvodce Tomáš Majliš.

Procházka je zdarma, stačí se dostavit na sraz před začátkem prohlídky na uvedené místo.

Od 17 hod
FILMOVÝ MARATÓN
Film
Minikino Kavárna
1 představení 60 Kč

Během filmového maratonu budou promítnuty 3 snímky z polské produkce, viz níže.

Po prvním představení budou mít účastníci možnost využít služeb mléčného baru Naproti s prodlouženou otevírací dobou do 20:00 vedle Minikina. K dispozici bude stálá i aktuální nabídka baru včetně polských specialit.

Vstupenky k zakoupení na stránkách Minikina.

17:00
80 milionů / 80 milionów
Film
Minikino Kavárna
60 Kč

Drama / Thriller, 102 min, Režie: Waldemar Krzystek.

80 milionů zlotých je částka, kterou mladí aktivisté hnutí Solidarita vybrali v bance přímo před nosem tajné policie před zablokováním konta. Začíná závod mezi opozicí a „tajnými“, kteří se snaží peníze vystopovat.

Snímek bude uveden v rámci filmového maratonu, informace výše.

Vstupenky k zakoupení na webu Minikina.

19:40
Jack Strong / Jack Strong
Film
Minikino Kavárna
60 Kč

Akční / Životopisný / Krimi, 122 min, Režie: Władysław Pasikowski.

Film natočený podle skutečných osudů muže, plukovníka Polské lidové armády, který patřil mezi nejvýznamnější agenty CIA ve velení Varšavského paktu. Napínavý špionážní snímek neopomíjí neblahé osobní následky jeho rozhodnutí a dvojího života.

Snímek bude uveden v rámci filmového maratonu, informace výše.

Vstupenky k zakoupení na webu Minikina.

22:00
Excentrici / Ekscentrycy czyli po słonecznej stronie ulicy
Film
Minikino Kavárna
60 Kč

Komedie, 112 min, Režie: Janusz Majewski.

Na konci padesátých let se vrací do Polska z Anglie Fabian – válečný emigrant, jazzový pozounista a vynikající tanečník. Spolu se skupinou místních podivínů a amatérských hudebníků zakládá swingový big band a má úspěch. S charismatickou zpěvačkou Modestou tvoří milostný pár, který v kabrioletu objíždí města. Jednoho dne však žena zmizí, píší se padesátá léta.

Snímek bude uveden v rámci filmového maratonu, informace výše.

Vstupenky k zakoupení na webu Minikina.

19:00
Renata Piotrowska-Auffret: Pure Gold Is Seeping Out of Me
Plato
Jednotlivě 150 Kč / studenti, učitelé, senioři, držitelé průkazů ZPT, ZTP-P 100 Kč/ nebo zvýhodněné permanentky v rámci festivalu Norma

Představení o nesamozřejmosti mateřství. Pro mnoho žen se touha porodit dítě zdá samozřejmostí. Co když ale tato touha nemůže být naplněna a je legislativně omezena nařízeními a příkazy? Ve své nové práci umělkyně zkoumá tuto oblast a dívá se na vztah mezi osobním a profesním životem. Vychází ze svých osobních zkušeností i z vyprávění jiných žen. Pohlíží na touhu stát se matkou přes síť opatření týkajících se porodnosti, nesčetných slibů a pokusů z nich něco vytěžit.

Představení je součástí festival autorského divadla a současného umění Norma.

Renata Piotrowska-Auffret je choreografka a performerka na pomezí experimentálního tance, performativního umění, dramaturgie a divadla. Vystudovala choreografii v programu ex.e.r.ce. v Montpellier a na Divadelní akademii v Białystoku. Je členkou varšavské platformy pro choreografy Center in Motion.

Neděle 10.11.

8:00
Výprava k sousedům - Katowice a Gliwice
Poznávací zájezd
Polsko (odjezd od Elektry viz níže)
400 Kč / důchodci, děti do 15 let 250 Kč

Celodenní exkurze do průmyslového srdce Horního Slezska. Projedeme se unikátně zachovalou dělnickou čtvrtí Nikiszowiec. Navštívíme moderní Slezské muzeum, které vzniklo přestavbou černouhelného dolu přímo v centru Katowic. Navštívíme i největší polskou katedrálu a samozřejmě si uděláme i čas na oběd a občerstvení. V Gliwicích pak navštívíme nechvalně proslulou radiostanici, která se stala kulisou zinscenovaného útoku Poláků, který měl posloužit jako záminka k vypuknutí 2. světové války. Jen pár kilometrů od Ostravy si užijeme den u sousedů. Projdeme si místa, která jsou součástí i naší regionální historie.

Provází Vladimír Šmehlík. Odjezd 8:00 od nám. Dr. Edvarda Beneše /u hodin na zast. Elektra/. Očekávaný návrat do 18:00.

V ceně vstupného je zahrnuto: autobus, vstupy, průvodce. Upozorňujeme, že v ceně exkurze není pojištění, proto doporučujeme se na cestu do zahraničí připojistit.

Facebooková událost zde.

Předprodej vstupenek: online nebo fyzicky v síti informačních center Ostravainfo a v Centru PANT.

Doprovodný program na školách

Polský den v české škole 10. 11.
Beseda na škole
Matiční Gymnázium v Ostravě
zdarma

Dvě výukové hodiny nabídnou českým studentům okénko do historie Polska, kultury, přiblíží polské reálie, zajímavosti, cestování a také ochutnávku tradičního polského jídla. Akce proběhne při spolupráci s Polským institutem v Praze a Oddělením polonistiky Ostravské univerzity a Pedagogického centra pro polské národnostní školství v Českým Těšíně v rámci Polských dnů v Ostravě.

Polské speciality 28.10.-11.11.

Gastronomie: Polské speciality
Mléčný bar Naproti

Mléčný bar Naproti bude po celou dobu Polských dnů v Ostravě nabízet polské speciality. V rámci filmového maratonu Minikina navíc v prodloužené otevírací době. Aktuální nabídku můžete sledovat na jejich facebookovém profilu.

Výstavy 28.10. - 11.11.

Výstava: Lublinská unie
Výstava
Chodba katedry slavistiky, FF OU, Reální 5
zdarma

Výstava připomínající 450 leté výročí podpisu smlouvy, která spojila Polskou korunu a Litevské velkoknížectví. Lublinská unie bývá dnešními vědci a historiky vnímána jako počátek vzniku středo-východní Evropy jako svébytného kulturního celku. Vernisáž k výstavě proběhne 29. října od 14 hod, viz program dne.

Výstava: Po-lin. Židé v republice mnoha národů
Výstava
Centrum Pant
zdarma

Polsko-litevský stát byl v 16.–18. století světovým centrem židovské vzdělanosti a kultury. Výstava připravená ve spolupráci Polského institutu v Praze a Muzea dějin polských Židů Polin mapuje osudy židovské komunity na území „republiky mnoha národů“.

První zprávy o příchodu Židů do Polska pocházejí z 11. století, kdy se zde usadila početná skupina z Prahy. V dalších staletích jejich počet v důsledku migrace ze západní Evropy dále narůstal, Židům byla postupně od 13. století udělována řada privilegií, která jim zaručovala svobodu pohybu a právo podnikat. Za „zlatý věk“ se pak označuje období 16. a první poloviny 17. století, kdy židovská komunita v Rzeczpospolité zaznamenala velký rozmach — koncem 16. století dosáhl počet židovských obcí tří stovek. Díky příznivé společenské a politické situaci se rozvíjelo židovské školství a vzdělanost, knihtisk i samospráva.

Většina památek z období polsko-litevského státu byla stejně jako další projevy židovské kultury zničena během 2. světové války, jíž padla za oběť také naprostá většina židovských obyvatel země. Některé stavby a další památky se přesto zachovaly – mezi nimi převažují zděné synagogy z různých období. Příběh Židů na území Rzeczpospolité nejdůkladněji mapuje stálá expozice Muzea dějin polských Židů Polin, otevřeného ve Varšavě v roce 2013. Oceňovanou stavbu navrhl významný finský architekt Rainer Mahlamäki.

Výstava: Spojenci / Poláci a Češi na bojištích druhé světové války
Výstava
Masarykovo náměstí
zdarma

Výstava mapuje lidské osudy ve společném boji Polska a Československa proti dvěma totalitám během největšího válečného konfliktu v dějinách. Uvádí nejen notoricky známé příběhy letců RAF či bojovníků u Tobruku, ale zaměřuje se i na československé dobrovolníky v Polsku v září roku 1939 či na Svatokřížskou brigádu Národních ozbrojených sil, která v květnu 1945 osvobodila ženský koncentrační tábor v Holýšově na západě Čech. Opomenuty nejsou ani smutné osudy mnoha válečných hrdinů po skončení druhé světové války.

Výstava: Moje vlast
Výstava
Mléčný bar Naproti
zdarma

Státní fond rehabilitace hendikepovaných osob již 17 let organizuje celonárodní polskou výtvarnou soutěž „Umění hendikepovaných osob“ pro účastníky kurzů aktivizační terapie, stacionáře a pro hendikepované obyvatele domovů sociální péče. V roce 2017 bylo téma soutěže „Moje vlast“ a právě tuto výstavu Vám představíme v rámci letošních Polských dnů v Ostravě. Umělci v dílech věnovaných Polsku ukazují své emoce, lásku k vlasti, zanechávají svou stopu na horských stezkách i na plážích u moře. Umělci svými pracemi chtějí zaznačit svoji přítomnost a dělí se s návštěvníkem svým talentem i schopnostmi.

Práce jsou hodnoceny v 5 kategoriích: malba a vitráž, kresba a grafika, drobná plastika, reliéf, textilní techniky a fotografie. Cílem soutěže je osobní rozvoj hendikepovaných osob a také zvýšení pozornosti veřejnosti na hodnotu neprofesionální umělecké práce. Ve svých dílech umělci vyjadřují sami sebe, své pocity, emoce. Často tato díla vytvořena jen díky velkému úsilí a soustředění, vyžadují spoustu trpělivosti a preciznosti. Díla to jsou upřímná, pravdivá, odráží duši umělce a to je činí výjimečnými. Každý rok je téma soutěže jiné. V roce 2018 byl název výstavy: „Nezávislá bez bariér – od moře až po Tatry“, navazoval tak do oslav výročí 100 let od znovuzrození nezávislého Polska.

Na místě můžete ochutnat také polské speciality, viz program.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace