Program Polských dnů v Ostravě 2020

Čtvrtek 29.10.

19.00
Těšínsko na přelomu minulého století - ONLINE
Debata
Centrum PANT
Vstupné dobrovolné

S Karin Lednickou, autorkou knihy Šikmý kostel, a polským historikem Danielem Korbelem si budeme povídat o proměnách tohoto rázovitého regionu a s tím souvisejícího myšlení místních lidí, o vzestupu nacionalismu a vzniku konfliktů, které vyústily v ozbrojené střetnutí, rozsáhlé občanské nepokoje a marný pokus o uskutečnění plebiscitu.
Z důvodu epidemiologických opatření vlády proběhne debata bez diváků, můžete ji sledovat online. Více informací naleznete ZDE.

Debatu můžete sledovat online ZDE

Sobota 31.10.

8.00
Goroli bez hranic / ZRUŠENO
Celodenní exkurze
Těšínsko
Vstupné 600 Kč (v ceně je autobus, průvodci a oběd / gorolská specialita)

ZRUŠENO Z DŮVODU EPIDEMIOLOGICKÝCH OPATŘENÍ VLÁDY.

Celodenní komentovaná historická exkurze v současné krajině Těšínských Beskyd.
Region Těšínských Beskyd, ze severu přibližně vymezený řekou Wislou na polské straně a z jihu Jablunkovským průsmykem na straně české, je územím, které v česko-polském pohraničí nemá srovnání. Je to historická „země slezských gorolů“. Tedy obyvatel české i polské národnosti mluvících jedním nářečím. Obyvatel se společnou historií s kořeny ve 14. až 15. století, kdy se v nejzápadnějším výběžku Karpatského oblouku usídlili Valaši a „rozpoutali v krajině revoluci“ svým salašnickým způsobem hospodaření.
Hranice tvrdě vytyčená v důsledku událostí 20. století rozdělila „goroly“ fyzicky, nikoli však mentálně. A to se po vstupu Česka i Polska do Evropské unie a po rozšíření Schengenského prostoru projevuje. „Díky Evropské unii máme teď historickou příležitost zrušit tu hranici jednou pro vždy. Bylo by trestuhodné to promarnit,“ říká Michal Milerski z Nýdku.
Čeká nás procházka krásnou gorolskou krajinou s výkladem o historii a kulturních zvyklostech, zajdeme k nejvýchodnějšímu bodu Česka, navštívíme salaš, poslechneme gorolské písně... a trochu pozdnější oběd bude v duchu gorolských specialit. Ani si nevšimnete, že chvíli budeme v Česku a chvíli v Polsku, jako by žádná hranice nebyla.
Upozorňujeme, že v ceně není pojištění, proto doporučujeme se na cestu do zahraničí připojistit. Zakoupit vstupenku je možno v Centrum PANT. Kapacita je nyní stanovena na 20 osob, v případě rozvolnění epidemiologických opatření ji navýšíme.

14.30
Polské stopy v ostravské historii / ZRUŠENO
Komentovaná vycházka
Knihovna u Sýkorova mostu
Vstupné zdarma

ZRUŠENO Z DŮVODU EPIDEMIOLOGICKÝCH OPATŘENÍ VLÁDY.

Komentovaná vycházka přiblíží místa a příběhy spojené s životem polské menšiny na Ostravsku v období bouřlivého rozmachu ostravského průmyslu, ale také v dobách nejstarší historie města. Provází Tomáš Majliš.

19.00
Prowizorium / PŘESUNUTO NA 7.11.
Koncert
Hudební bazar
Vstupné dobrovolné

Z DŮVODU EPIDEMIOLOGICKÝCH OPATŘENÍ VLÁDY KONCERT PŘESOUVÁME NA 7.11.

Rocková atmosféra, originální text a elektronický styl. Hraní si s hudbou se staví proti kritickému hodnocení reality. Serióznost vs. smát se. Od lehkých a příjemných melodií až po emotivní, dojemné a podnětné písně. Ve své hudbě Prowizorium kombinuje klasický rock s prvky elektronické hudby, čímž je přitažlivá pro široké publikum.

Neděle 1.11.

10.00
Krajem těšínských knížat / ZRUŠENO
Komentovaná vyjížďka
brána Slezskoostravského hradu
Vstupné 190 Kč (v ceně je autobus, vstupy, průvodci)

ZRUŠENO Z DŮVODU EPIDEMIOLOGICKÝCH OPATŘENÍ VLÁDY.

Komentovaná vyjížďka krajem, který byl dlouhá staletí součástí Těšínského knížectví. Během cesty do Polského Těšína se v Slezské Ostravě, Orlové a Karviné seznámíte s příběhy spojené s historií školství, kultury, náboženství, průmyslu či správy tohoto specifického území. V samotném Těšíně se uskuteční prohlídka města a jeho Zámeckého vrchu, který byl sídlem těšínských knížat. Provází Tomáš Majliš.

Pondělí 2.11.

19.00
Tomasz Grzywaczewski: Neuznávané státy / ONLINE
Debata
Centrum PANT
Vstupné dobrovolné

Reportér, novinář a cestovatel Tomasz Grzywaczewski se dlouhodobě zaměřuje na post-sovětský prostor. Ve své knize Hranice snů, která právě vychází česky, se zaměřil na téma států, které vznikly v rámci rozpadu Sovětského svazu a dodnes nemají mezinárodního uznání.
Z důvodu epidemiologických opatření vlády proběhne debata bez diváků, můžete ji sledovat online na našem Facebooku.

Úterý 3.11.

16.00
Michal Przywara: Jerzy Pilch – polský luterán z Wisły / ONLINE
Přednáška
FF OU, Reální 5
Vstupné zdarma

Přednáška přiblíží posluchačům život a tvorbu polského prozaika a publicisty Jerzyho Pilcha, jednoho z nejoriginálnějších představitelů současné polské literatury.
Z důvodu epidemiologických opatření vlády proběhne debata bez diváků, můžete ji sledovat online. Více informací naleznete ZDE.

Přednášku můžete sledovat ONLINE.

17.00
Corpus Christi / PŘESUNUTO
Kino
Minikino
Vstupné 80 Kč

Z důvodu epidemiologických opatření vlády je projekce přesunuta na 6.12. / 17.00.

Dvacetiletý Daniel projde v nápravném zařízení pro mladistvé duchovní proměnou. Chtěl by se stát knězem, s jeho trestním rejstříkem na to ovšem nemůže ani pomyslet. Když je propuštěn a má začít pracovat v truhlárně na malém městě, převlékne se po příjezdu do kněžského a díky náhodě se ujímá péče o místní farnost. Příchod mladého charismatického pastýře rozčeří stojaté vody a místní komunita, krutě zasažená tragédií, k níž tu došlo, může s jeho pomocí začít pomalu léčit své rány. Uspěje Daniel ve svém poslání? A za jakou cenu?
Snímek byl nominován na Oscara.

19.30
Pan T / PŘESUNUTO
Kino
Minikino
Vstupné 80 Kč

Z důvodu epidemiologických opatření vlády je projekce přesunuta na 5.12. / 19.30.

Varšava se roku 1953 teprve pomalu rodí z ruin. V hotelu pro literáty bydlí uznávaný spisovatel Pan T., jenž skrývá svůj ironický pohled na realitu, která ho obklopuje. Černobílý film je inspirován skutečnými postavami polského literárního světa této doby. Popisuje stalinismus jako dobu plnou absurdit, jako dobu, kdy se teror míchá se zakázaným jazzem a kdy na záchodě můžete potkat nejvyššího představitele strany.

Středa 4.11.

17.00
The best of Zaolzie / ZRUŠENO
Koncert
Studio 1, ČRO, Dr. Šmerala 2
Zadáno

ZRUŠENO Z DŮVODU EPIDEMIOLOGICKÝCH OPATŘENÍ VLÁDY.

Koncert u příležitosti 70 let Polské redakce Českého rozhlasu Ostrava a Polský institut v Praze za účasti prof. D. Kadłubca, E. Szczyrbové, E. Farné, Noemiracles, P. Orszulika a souboru Polského uměleckého sdružení AM „Zorómbek“.

19.30
Ikar. Legenda Mietka Kosze / PŘESUNUTO
Kino
Minikino
Vstupné 80 Kč

Z důvodu epidemiologických opatření vlády je projekce přesunuta na 5.12. / 17.00.

Další z řady diváckých hitů režiséra Macieje Pieprzycy. Ten v něm opět vsadil na svůj osvědčený recept a podle skutečných událostí natočil strhující a dojemnou filmovou podívanou. Tentokrát vypráví příběh předčasně zesnulého klavíristy Mieczysława Kosza. Ikar zaujme nejen neopakovatelným hereckým výkonem Dawida Ogrodnika, ale taky hudbou světoznámého polského jazzmana Leszka Możdżera.

Čtvrtek 5.11.

19.30
Supernova / PŘESUNUTO
Kino
Minikino
Vstupné 80 Kč

Z důvodu epidemiologických opatření vlády je projekce přesunuta na 6.12. / 19.30.

Tři muži, jedno místo a jedna událost, která změní život každého z nich. Na poměrně malé ploše vystavěl Kruhlik drama až antických rozměrů. Univerzální příběh natočený realistickým stylem vypráví o několika hodinách z života vesnické společnosti, nahlíží na kondici člověka v mezní situaci a zabývá se rolí náhody a předurčení. Tragický příběh, jež osciluje mezi dramatem, thrillerem a katastrofickým filmem.

19.00
sskjegg + Lód 9 / ONLINE
Koncert
Club Dock
Vstupné 100 Kč

Lód 9 je Maciej Klich a Michał Zdrzałek. Ve své práci kombinují zvuky houslí, klavíru a lesního rohu se současnou elektronikou. V lednu 2018 vyšlo jejich debutové EP: „Op. 0“ a v listopadu 2019 - jejich první plnohodnotné album s názvem "Gravitace".
sskjegg neboli Sabina Broda je absolventkou jazzových vokálních studií na Hudební akademii v Bydhošti, skladatelka a hudební producentka, miluje psaní ošklivých písní.
Singl „Toń“ nebyl zahrnut na premiérové album sskjegg, ale jedná se o samostatnou skladbu vydanou v rámci projektu My Name Is New.

Z důvodu epidemiologických opatření vlády budete moct sledovat koncert online. Více informací naleznete ZDE.

Pátek 6.11.

15.00
Agnieszka Czajkowska: „Trudno w Polsce być artystą, nie przeszedłszy przez Kraków“ aneb Krakov jako umělecké centrum Polska / ONLINE
Přednáška
FF OU, Reální 5
Vstupné zdarma

Titulní slova převzatá od Jana Pavla II. mají za úkol posluchače uvést do Krakova jako inspirativního a kulturního města, které ovlivnilo řadu polských umělců a literátů. Představíme si několik významných polských spisovatelů, jejichž životní osudy byly bezprostředně spjaty s Krakovem a pokusíme se nalézt odpovědi na otázky týkající se Krakova jako fenoménu polské literatury. Přednáška proběhne v polském jazyce.
Z důvodu epidemiologických opatření vlády proběhne debata bez diváků, můžete ji sledovat online. Více informací naleznete ZDE.

19.00
Příběhy z podzemí – uranová historie / ZRUŠENO
Projekce s debatou
Centrum PANT
Vstupné dobrovolné

ZRUŠENO Z DŮVODU EPIDEMIOLOGICKÝCH OPATŘENÍ VLÁDY.

Projekce dokumentu České televize Ostrava.
Díky lidem, kteří si podzemí zamilovali, nás pozoruhodný svět šachet, štol a chodeb pustí k sobě. Dominantní lokalitou dokumentu jsou bývalé uranové doly nedaleko města Kowary v Polsku, kde na přelomu 40. až 50. let těžili Sověti uran pro svou první atomovou bombu. Na promítání dokumentu volně naváže beseda o poválečné těžbě uranu v polském a českém podzemí.

Sobota 7.11.

10.30
Těšín: sto let spolu i bez sebe / ZRUŠENO
Komentovaná vyjížďka
před budovou vlakového nádraží v Českém Těšíně
Vstupné 100 Kč (v ceně není jízdenka a strava)

ZRUŠENO Z DŮVODU EPIDEMIOLOGICKÝCH OPATŘENÍ VLÁDY.

Nahlédněte spolu s námi do historie města Těšína, jednoho města ve dvou státech. Poznejte nejstarší historii hlavního města stejnojmenného knížectví i příběh bouřlivého dvacátého století. Projděte se Sachsenbergem i Benátkami, od nádraží ke slunci! Společně navštívíme i nově otevřenou hlavní budovu Muzea Těšínska. Komentovanou prohlídku na obou stranách řeky Olzy vede Vladimír Šmehlík.
Spojení vlakem:
Ostrava (Svinov) - Český Těšín (vlak Os3409) 9:19 - 10:05
Ostrava (hlavní nádraží) - Český Těšín (vlak Os2931) 9:42 - 10:18

19.00
Prowizorium / ONLINE
Koncert
Hudební bazar
Vstupné dobrovolné

Rocková atmosféra, originální text a elektronický styl. Hraní si s hudbou se staví proti kritickému hodnocení reality. Serióznost vs. smát se. Od lehkých a příjemných melodií až po emotivní, dojemné a podnětné písně. Ve své hudbě Prowizorium kombinuje klasický rock s prvky elektronické hudby, čímž je přitažlivá pro široké publikum.

Z důvodu epidemiologických opatření vlády proběhne koncert online. Livestream koncertu sledujte ZDE


Přesunutý koncert z 31.10.

Neděle 8.11.

14:30
Polské stopy v ostravské historii / ZRUŠENO
Komentovaná vycházka
Knihovna u Sýkorova mostu
Vstupné zdarma

ZRUŠENO Z DŮVODU EPIDEMIOLOGICKÝCH OPATŘENÍ VLÁDY.

Komentovaná vycházka přiblíží místa a příběhy spojené s životem polské menšiny na Ostravsku v období bouřlivého rozmachu ostravského průmyslu, ale také v dobách nejstarší historie města. Provází Tomáš Majliš.

19.00
Anna Mysłajek / ONLINE / přesunuto z 10.11.
Koncert
Club Dock
Vstupné 100 Kč

KONCERT JE PŘESUNUT Z 10.11.

Upřímné, osobní a odvážné texty ozdobené neobyčejnou hudbou zazní v podání kapely Anna Mysłajek na Welcome. Osobitá zpěvačka a skladatelka polské hudební scény, vítězka mnoha festivalů autorských písní. Současný projekt Anny Mysłajek je mixem pop-rocku, funku, soulu, elektroniky a jazzu.

Z důvodu epidemiologických opatření vlády proběhne koncert online. Více informací naleznete ZDE.

Pondělí 9.11.

14.00
Jiří Muryc: Krakovská Nová Huť jako urbanistický a architektonický fenomén / ONLINE
Přednáška
FF OU, Reální 5
Vstupné zdarma

Přednáška uvede posluchače do nedávné historie a současnosti krakovské čtvrti Nowa Huta (č. Nová Huť), jejíž budování bylo započato v roce 1949 a jejíž charakter, architektura a urbanistický ráz má mnoho společného s ostravskou Porubou či Havířovem.
Z důvodu epidemiologických opatření vlády proběhne debata bez diváků, můžete ji sledovat online. Více informací naleznete ZDE.

19.00
Příběhy křížových cest – ve stopách Wojtyly / ZRUŠENO
Projekce s debatou
Centrum PANT
Vstupné dobrovolné

ZRUŠENO Z DŮVODU EPIDEMIOLOGICKÝCH OPATŘENÍ VLÁDY.

Projekce dokumentu České televize Ostrava.
Poznejme příběhy křížových cest, které lidé na česko-polském pomezí zachránili před zkázou, obnovili staré a vystavěli nové. Na promítání dokumentu volně naváže beseda autora dokumentu Tomáše Netočného s farářem Kalikstem Janen Bernardem Mrykou o polském fenoménu v Česku, kterým jsou polští kněží v českých, moravských a slezských farnostech.

Úterý 10.11.

19.00
Anna Mysłajek / ONLINE / PŘESUNUTO NA 8.11.
Koncert
Club Dock
Vstupné 100 Kč

KONCERT JE PŘESUNUTO NA NEDĚLI 8.11.

Upřímné, osobní a odvážné texty ozdobené neobyčejnou hudbou zazní v podání kapely Anna Mysłajek na Welcome. Osobitá zpěvačka a skladatelka polské hudební scény, vítězka mnoha festivalů autorských písní. Současný projekt Anny Mysłajek je mixem pop-rocku, funku, soulu, elektroniky a jazzu.

Z důvodu epidemiologických opatření vlády proběhne koncert online. Více informací naleznete ZDE.


Středa 11.11.

19.00
Polsko českýma očima / ONLINE / PŘESUNUTO NA 12.11.
Debata
Centrum PANT
Vstupné dobrovolné

Dnešní ředitel ostravského studia České televize Miroslav Karas strávil v Polsku jako rozhlasový a televizní zpravodaj víc než dvacet let. Rozhodně tedy stojí za to se ho vyptat na to, jak se Polsko – zejména ve srovnání s naší republikou – vyrovnalo s přechodem z komunismu do svobody a zejména na to, jak vypadá dnešní rozdělená polská společnost a kam směřuje polský stát. Otázky mu bude klást publicistka a překladatelka (a milovnice Polska) Petruška Šustrová.

Z důvodu epidemiologických opatření vlády proběhne debata bez diváků, můžete ji sledovat online. Více informací naleznete ZDE.


Čtvrtek 12.11.

19.00
Polsko českýma očima / ONLINE
Debata
Centrum PANT
Vstupné dobrovolné

Dnešní ředitel ostravského studia České televize Miroslav Karas strávil v Polsku jako rozhlasový a televizní zpravodaj víc než dvacet let. Rozhodně tedy stojí za to se ho vyptat na to, jak se Polsko – zejména ve srovnání s naší republikou – vyrovnalo s přechodem z komunismu do svobody a zejména na to, jak vypadá dnešní rozdělená polská společnost a kam směřuje polský stát. Otázky mu bude klást publicistka a překladatelka (a milovnice Polska) Petruška Šustrová.

Z důvodu epidemiologických opatření vlády proběhne debata bez diváků, můžete ji sledovat online. Více informací naleznete ZDE.

Debata je přesunuta z 11.11.

Výstavy

Patroni Střední Evropy: církev a její lídři v dobách nesvobody
Výstava
Masarykovo náměstí
Vstupné zdarma

Výstava Polského institutu v Praze připravená ve spolupráci s partnery ze všech zemí V4 vznikla k blížícímu se 30. výročí vzniku Visegrádské skupiny a zároveň s ohledem na letošní sté výročí narození Jana Pavla II. První papež pocházející ze střední Evropy je totiž symbolem společného úsilí našich společností v boji za svobodu a poukazuje na významnou roli, kterou v jednotlivých zemích v dobách totality sehrála katolická církev.
Instalace výstavy proběhne 3. listopadu.

40 let Solidarity
Výstava
oplocení konzulárního úřadu – ulice Blahoslavova 4 v Ostravě
Vstupné zdarma

Výstava mapující vznikl před 40 lety v gdaňských loděnicích Nezávislý odborový svaz Solidarita. První nezávislé odbory ve východním bloku s masovou účastí otřásly mocenským monopolem komunistické strany.

Skarby Krakowa / Poklady Krakova / ZRUŠENO
Výstava
FF OU, Reální 5
Vstupné zdarma

VÝSTAVA JE ZRUŠENA Z DŮVODU EPIDEMIOLOGICKÝCH OPATŘENÍ VLÁDY.

Výstava „Poklady Krakova“ je příběhem o Krakově - sídle polských králů, bývalém hlavním městě Polska, jedním z nejstarších evropských univerzitních center, městě básníků, spisovatelů a umělců, které ve středověku patřilo k nejdůležitějším metropolím střední Evropy. Výstavu představující více než tisíc let historie města připravilo Międzynarodowe Centrum Kultury v Krakově.

Cesty mých snů
Výstava
Mléčný bar
Vstupné zdarma

Výstava prací přihlášených do 17. národní výtvarné soutěže „Umění zdravotně postižených osob“. Tématem soutěže byly „Cesty mých snů“. Autoři prací jsou lidé se zdravotním postižením, kteří navštěvují pracovní terapeutické workshopy, komunitní domovy nebo pobývají v pečovatelských domech. Vytvářejí svá díla s vášní a odhodláním, ukazují, o čem sní, co cítí, kam chtějí jít… Státní fond pro rehabilitaci zdravotně postižených osob, Slezská pobočka v Katovicích, vás zve na barevnou a různorodou výstavu, kterou tvoří malby, grafiky, kresby a fotografie vyrobené různými technikami.

Doprovodný program

Polské speciality
Mléčný bar NAPROTI

Mléčný bar NAPROTI bude po celou dobu festivalu nabízet polské speciality.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace